БСП: Зала „Сливен“ не се управлява ефективно, ще променим общинската наредба

Окт 18, 2019 СЛИВЕН Новини Избори 0 835

18.10.2019

"Общината не управлява ефективно зала „Сливен“ и тя генерира загуби. Имаме една от най-модерните и красиви зали в България, но не я използваме рационално", алармират от БСП в Сливен и припомнят, че средствата за дългочакания ремонт на емблематичната за Сливен зала са осигурени в техния мандат. "От ГЕРБ само отрязаха лентата на залата. В  края на мандата на Кольо Милев като кмет залата е готова на 90%, след като са положени и огромни усилия в нея да има и орган", казват още те.

Притесненията на БСП са, че залата не се управлява добре и по официални данни от общината тя генерира загуби. "Залата трябва да се отдава безплатно за концертите на АНПТ, на Симфоничния оркестър и за събитията от културния календар на общината, но списъкът да не е безкраен и това да не става по разпореждане на кмета, а с Наредба, приета от Общинския съвет", настояват социалистите.  Те искат да знаят използва ли се залата за предизборна агитация от досегашния кмет Стефан Радев при посещенията на министри от ГЕРБ в Сливен.

Зад притесненията за зала „Сливен“ стоят конкретни цифри, които общинският съветник Соня Келеведжиева получи като официален отговор на свое питане до кмета. От него става ясно, че между декември 2016 г. и 30 септември 2018 г. платените прояви са 74. Това означава, че в залата се провеждат средно по 2 такива събития на месец. Разходите за посочения период са 141 114 лв., а постъпленията едва 32 100 лв.

„Категорични сме, че залата трябва да се отдава и безплатно, но настояваме за регламентирането на условията за това в Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги и предоставяни права на територията на Сливен, за да не остават съмнения, че залата се предоставя безплатно след като се договориш с когото трябва, където трябва, т.е да бъде прозрачно управлението й“, категорична е Келеведжиева. По думите й е необходимо да се променят текстове, да се прецизира частта „отдаване без наем“, да се регламентират условията, да е ясно кои културни институти, училища и т.н, и кога, могат да ползват безплатно залата, за да не бъдат толкова големи загубите.