Атанас Зафиров: Борисов е най-слабият премиер по смъртност и ваксинации

Мар 28, 2021 Новини Избори 0 1873

БСП може да сложи ред в системата

"Най-спешното, което трябва да се направи, е овладяването на ковид кризата. Това ще стане с въвеждане на ред и спиране на хаоса, който в момента цари. Този хаос ни доведе до това да бъдем с най-висока смъртност в Европа, втори по смъртност в света и най-нисък процент на ваксинация. За всичко това има един виновник - Бойко Борисов." Това каза Атанас Зафиров, зам.-председател на БСП и водач на листата на "БСП за България" в Сливен, в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Нова Нюз. 

"Бойко Борисов се прояви като един изключително слаб и неподготвен министър-председател. Неслучайно преди няколко дни това беше потвърдено от канцлера Меркел, която каза, че именно правителствата, които най-много се оплакват, едното от които е българското, носят най-голямата вина за кризата с ваксините",  продължи той.

По темата за шпионския скандал, Зафиров подчерта, че преди да се дават оценки, трябва да се изчака решението на съда и ако се докаже, че има хора, които са изменили на отечеството, те трябва да бъдат наказани по най-суров начин. 

"Буди известно съмнение начинът, по който беше реализирана тази операция. Без да изключвам нейната истинност, подозирам, че тя гони някакъв пиар ефект, а защо не и предизборен. Защото обикновено в света на шпионажа и в света на професионалната политика, тези неща се вършат далеч по-дискретно и далеч по-внимателно, далеч от камерите", коментира социалистът.

"Процесите на превъоръжение и модернизация на Българската армия трябва да продължат, защото техниката, с която в момента се борави е от 60-те и 70-те години на миналия век. Но този проблем трябва да се разглежда в дългосрочен план. В момента най-големият приоритет пред България е здравеопазването и икономиката. Когато създадем предпоставки, така че животът и здравето на българските граждани бъдат гарантирани, когато икономиката заработи, тогава можем да мислим за попълване на бойната ескадрила. Има още два модернизационни проекта, които не са по-маловажни. Аз съм принципен противник да бъдат толерирани един вид въоръжени сили, за сметка на друг. Проектите за модернизиране на всички въоръжени сили трябва да вървят паралелно", каза Атанас Зафиров по темата за модернизация на армията.

На въпрос за изхода от изборите, Зафиров коментира: "В момента всички социолози казват, че никой не може да се ангажира с краен резултат. Това показва, че самите агенции се презастраховат, защото това са едни по-различни и по-непредсказуеми избори. А самите проучванията показват, че има един много голям скрит вот и че процентът на хората, които искат промяната, е по-голям. БСП е доказа, че е една последователна опозиция и аз вярвам, че именно ние сме алтернатива, която може да донесе промяната." 

Като заместник-председател по коалиционната политика на БСП, Атанас Зафиров припомни, че левицата е заявила, че ако се стигне до коалиционни преговори за съставяне на правителство, ще се допита до членовете на партията. "Ние ще се съобразим с това, което ни каже партията", потвърди той.