Соня Келеведжиева: Необходима е спешна реформа в образованието

Юли 01, 2021 СЛИВЕН Новини Избори 0 534

01.07.2021 г.

На вълнуваща и емоционална среща, кандидатът за народен представител от КП „БСП за България“ Соня Келеведжиева обсъди със свои бивши ученици, вече пълноценни млади хора,  възгледите им за развитието на област Сливен и състоянието на образователната система.

„Вие, младите хора на Сливен,  сте моята лична кауза. Вие сте бъдещето, във Вас е надеждата за по-добър свят“, сподели Келеведжиева. Сред присъстващите бяха и вече настоящи дипломирани учители, студенти, млади родители, икономисти, политолози, което даде повод за един дълъг приятелски разговор не в класната стая, а на по чаша кафе.

Неформално начало на дебата за качеството на образованието и условията за развитие на младите в Сливен се постави с непринудените въпроси: „Е, Госпожо, какво ще правим с тази система и как ще задържим приятелите си в града?“, след което разговорът продължи  непринудено, макар и с не толкова леки отговори. Независимо от професионалните си квалификации, младите хора бяха единодушни и категорични за необходимостта от предприемане на законови мерки и инициативи за висококачествено образование и държавна подкрепа за хората в активна работоспособна възраст и до 40 години.

В качество на експерт с богат практически опит, Соня Келеведжиева даде заявка, че ако бъде избрана за народен представител ще настоява за реално осъществяване на пълна ревизия на Закона за предучилищно и училищно образование. Нужно е спешно преструктуриране на учебния материал, премахване на делегираните бюджети, достатъчно финансиране на държавните и общински учебни заведения. Сред заложените приоритети в платформата на Българската социалистическа партия са още и осигуряване на безплатен достъп до детски градини и ясли, както и подобряване на материалната учебна база. Образованието трябва да бъде съвременно, адекватно на бързоразвиващите се технологии и икономически нужди на региона. Активното участие на държавата в планирането и развитието на човешките ресурси, създаването на Национална карта „Образование – икономика“, изработена от държавата, общините, синдикатите, браншовите организации и бизнеса също бяха обсъдени.

„За да бъде родното място притегателна сила за завършилите средно и висше образование, следва да има възможност за професионална реализация, достойни възнаграждения с възможност за издържане на семейство, както и богат културен и социален живот“, заявиха присъстващите.

Висока оценка получи госпожа Келеведжиева от свой бивш ученик и актьор в театър „Класика“, настоящ учител и ръководител на собствена театрална трупа. Освен топли спомени и уважение, младият мъж сподели, че неговият избор за народен представител ще бъде Соня Келеведжиева поради няколко простички причини – ще работи всеотдайно за постигане на заложените цели, водена от собствен морален компас, работещ безупречно.

„Модерно образование и наука, за да съхраним националното си богатство и да имаме бъдеще! Това е личната ми кауза всеки ден“, заключи в края на срещата кандидатът за народен представител от КП „БСП за България“.

Соня Келеведжиева е с преференция номер 104, а номерът на КП „БСП за България“ в интегралната бюлетина е 4.