Атанас Зафиров: Само БСП има ясен план за първите 100 дни на управление

09.11.2021 г.

 „България е изправена пред редица кризи, които трябва да бъдат решени максимално бързо. Хората се нуждаят от сигурност, стабилност и предвидимост какво ще се случи през следващите месеци. БСП има ясен план с разумни решения за първите 100 дни на управление, които са най-критични за всяко едно правителство. Готови сме с конкретни мерки за подпомагане на семействата и бизнеса.“ Това заяви водачът на листата на коалиция „БСП за България“ в Сливен Атанас Зафиров. 

Според него основният въпрос е как държавата ще подпомогне домакинствата в идващите тежки зимни месеци. „За БСП като лява партия са от изключителна важност доходите на българите, затова предлагаме минималната работна заплата да се увеличи и бъде 50% от средната работна заплата в страната.“

Зафиров коментира още, че за да се намали финансовата тежест върху бюджета на семействата, социалистите ще настояват и за намаляване на ДДС от 20% на 9% на основните храните в „малката“ потребителска кошница като мляко, месо, хляб, яйца и др.  

В програмата на левицата са заложени и мерки в подкрепа на малкия и среден бизнес, който регистрира най-големи икономически загуби през последните месеци.

„Знаете, че политическата и здравната криза засегна много и икономиката ни. Големите и силни фирми се справят все още, но малките и средните една оцеляват, а доста от тях приключват и дейността си. Трябва най-късно до края на тази година да се гарантира бързото изплащане на безвъзмездната финансова помощ по одобрените проекти за бизнеса, заявени още през миналата година във връзка с пандемията от COVID-19. 

Трябва да се обърне внимание и на разходите за електроенергия на небитовите потребители, които са двойни, заради безконтролната либерализация на пазара. Необходимо е да се намали данъчната ставка върху крайните цени на ток, газ и парно от 20% на 9% за всички крайни потребители.

Необходими са и законодателни промени в Закона за данък върху добавената стойност за увеличение на прага за регистрация от 50 хил. лева на 100 хил. лева“, каза oще водачът на листата на левицата в Сливенски избирателен район Атанас Зафиров.