Георги Свиленски от Смолян: Заради социалната политика на БСП втората година от майчинството стана 710 лв.

БСП се грижи както за младите семейства, така и за възрастните, заяви социалистът

Председателят на парламентарната група на “БСП за България“ Георги Свиленски продължава поредицата от срещи на ръководството на БСП със социалисти и граждани от цялата страна. Пред колектива в Смолян той представи ролята на левицата като част от управлението, основните политики и цели на партията. На срещата присъстваха членът на Изпълнителното бюро  на левицата, Емил Хумчев председателят на Областния съвет на БСП в Смолян Владислав Емирски, Милко Гавазов - председател на Общинския съвет на БСП-Смолян, председателят на Обединението на жените социалистки в БСП Дора Янкова, областният координатор на левицата в Смолян и общински съветник от БСП в града Иван Френкев, членът на Националния съвет Ленко Петканин, общински председатели, кметове и актив на партията. 

Важен акцент от срещата бе подготовката и организацията за предстоящите местни избори през 2023 г. Обсъдени бяха представите на местните за развитието на областта, тяхната готовност и всеотдайност да работят за по-добра Смолянска област, както и възможността за разширяване на обществената подкрепа чрез нови инициативи и взаимодействие с други партии и организации.

Георги Свиленски се запозна с част от проблемите на областта, които присъстващите изложиха пред него. Като основни такива се очертаха въпросите с ценовата криза, инфлацията и пристигащите бежанци от Украйна. Обсъдени бяха мерките и готовността на правителството да помогне на засегнатите по всеки един от тези проблеми.

Във връзка със задълбочаващата се демографски криза и обезлюдяването на районите Свиленски посочи част от социалните мерките, които се предвиждат: „Освен всичко друго, активната социална политика, особено тази в помощ на младите семейства, е насочена и към решаване на демографските проблеми на България“, заяви той, като уточни, че от 1 април обезщетението за втората година от майчинството става 710 лв., увеличава се подкрепата на семействата за отглеждане на деца, вдига се минималната работна заплата, увеличава се обезщетенията за безработица, както и помощта за хората с увреждания. „По този начин БСП се грижи както за децата и младите семейства, така и за най-уязвимите и възрастни хора“, каза още той.

Социалистите от област Смолян изразиха своята подкрепа и одобрение към работата на парламентарната група на “БСП за България“, както и към политиките на БСП като част от управлението.