Събина Петканска: Политически бракониери опитват да овладеят БСП – в Сливен това стана през Минчо Афузов

Местната структура беше подложена на силна външна атака, но удържахме – БСП има достоен кандидат ген. Кольо Милев и мотивиран екип, заяви в интервю за „Дума” кандидатът за общински съветник д-р Събина Петканска

Д-р Събина Петканска е родена през 1976 г. Коремен хирург с втора специалност „Детска хирургия”. Член на БСП от 1995 г. Общински съветник в Сливен (2011 -2015). Член на ОбС на БСП - Сливен. Кандидат за общински съветник на предстоящите местни избори под номер 2 в бюлетината

  • Д-р Петканска, много се изговори по националните медии за старта на предизборната кампания  в Сливен. Какво се случи всъщност?
  • Изговори се много – но истината е една: В основата на проблема в Сливен е националната тенденция за опити за овладяване на БСП от т.нар. вътрешна  опозиция или бизнес, неолиберално крило. Както и да го наречем, това е крилото, което искаше да направи преврат и да свали председателя Нинова на миналия конгрес на БСП. Опити, които, както знаем бяха неуспешни.
  • Напуснали или изключени през годините от БСП си направиха някаква организация под името "Левицата". И това формирование, с подкрепа на президентското лоби, започна да прави опити за овладяване на общински структури на БСП по места в страната. Подобно на бракониери, още преди процедурата за определяне на кандидатите за кметове на БСП, те се задействаха на много места. Конкретно в Сливен, това стана през един човек -  бившият служебен областен управител на Радев Минчо Афузов.
  • Казахте, че е измамил социалистите в Сливен – защо?
  • Той си направи някакъв Инициативен комитет, който го издигна за кандидат за кмет много преди започване на процедурата в БСП за определяне на кандидатите за кметове и общински съветници. 
  • А в същото време, явно със пълното съдействие на общинския председател на БСП в Сливен, кандидатът на Инициативния комитет Минчо Афузов се яви като кандидат за кмет и на БСП (!!!). Въпреки, че имаше решение на националния пленум, че БСП в Сливен трябва да издигне собствен кандидат.
  • От страна на общинския председател това беше пълно незачитане на решение на Пленума на БСП. Ние сме партия с традиции, устав и ръководство и не можем да си позволим да бъдем нечия изтривалка или статист в чужди пиеси. Още тогава предупредих, че манипулативното решение на сливенската конференция е нелегитимно. Избор на Общинската конференция на БСП, който беше в пълно противоречие на политическата и партийна логика и уставните документи на БСП.
  • Закономерно националното ръководство не одобри предложената кандидатура на Минчо Афузов за кандидат за кмет на Сливен от БСП, след като преди това вече е бил издигнат за кандидат за кмет от някакъв Инициативен комитет.
  • Афузов не спря дотам. Послужи си и с измама - плати си билбордове из целия град с името, цвета и логото на БСП. ЦИК разпореди те незабавно да бъдат премахнати като незаконни. Как човек, който си служи с измами ще управлява един град? Въпросът е риторичен.
  • Затова БСП, като сериозна и националноотговорна партия, издигна свой кандидат за кмет - ген. Кольо Милев и свали пълномощията на общинския председател, който се оказа, че работи против интересите на БСП в Сливен.Това се и доказа. В момента той е кандидат за общински съветник от листата на Левицата.
  • Случилото се оказа ли влияние върху социалистите в Сливен?
  • Ще го кажа така – удържахме. БСП в Сливен беше подложена на силна външна атака, за да бъде превзета, но удържахме. Сега сме консолидирани и мотивирани за участие в местния вот. Работим като екип с националното ръководство.
  • Вярвам, че опитите да ни превземат ще завършат неуспешно и ще постигнем добър резултат.
  • Затова призовавам всички социалисти и симпатизанти на БСП в Сливен да гласуват за БСП с номер 1 в бюлетината на предстоящите общински избори. Подготвени сме, мотивирани, калени и знаем как да подобрим живота на хората в общината.