Д-р Събина Петканска: БСП сме готови с решения за социална подкрепа на хората в Сливен

19.10.2023

„Силата на една община се мери с грижата към възрастните, слабите и хората в нужда. БСП сме готови с решенията за социална подкрепа на жителите на Сливен”. Това заяви д-р Събина Петканска, втора в листата на „БСП за България” в Сливен при представянето на програма с конкретни мерки за подобряване на живота в общината. Повече от 20 приоритета е разписала в работата си в Общинския съвет д-р Петканска. Достъпът до здравеопазване и грижата за възрастните хора са сред тях.

Скъсаната връзка между спешната и болничната помощ в Сливен е сериозен проблем и той създава затруднения както за гражданите, така и хаос в системата, подчерта д-р Петканска. По думите й ресорният заместник-кмет по здравеопазване е необходимо да работи пряко с директора на болницата, за да се оптимизира работата и да не се стига до проблеми, с липсващи отделения, липсващи специалисти, а общината да не знае, докато гражданите й страдат и не получават добра медицинска услуга.   

Според д-р Петканска е необходима стройна информационна система в сектор „Здравеопазване” – особено между личните лекари, поликлиниките и фирмите, създаване на методика по квартали, за да се провежда пълноценно политиката на профилактика.

Кандидатът на социалистите за общински съветник и втора в листата е категорична, че за да бъде грижата към възрастните и самотни хора, към хората в нужда адекватна, е необходима по-сериозна социална програма. „Нужно е значително увеличаване на капацитета на домашния социален патронаж, както  и на набора от услуги. Служителите на домашния социален патронаж биха могли да полагат грижи и срещу заплащане за хора, извън кръга от социално нуждаещите се. Целта е да бъдат облекчени работещите хора, които нямат достатъчно време да се грижат за възрастните си родители, а и така ще се създадат нови работни места”, посочи д-р Петканска.