Българите в Молдова: БСП и Деян Дечев ни показаха, че българската държава може да е зад нас

03.06.2024

Подкрепа за БСП и водача на „БСП за България” в Сливен Деян Дечев заради последователна политика в защита интересите на нашите сънародници в Молдовския район Тараклия заяви от името на българската общност там Александър Боримечков. 

„Деян Дечев е известен млад българин, истински патриот на Република България. През последните 15 години той прояви голям интерес към българите, живеещи в Молдова, като помогна на общността ни за финансирането на различни проекти. Благодарение на неговата упоритост и желание през 2012 г. бе подписано историческо споразумение за побратимяване между градовете Сливен и Тараклия - център на българите в Молдова”, се казва в писмото на българите от Тараклия. 

По думите им водачът на „БСП за България” в Сливен често посещава Молдова, където живеят около 100 хиляди бесарабски българи, познава от първа ръка проблемите на българската общност и се опитва да ги решава.

„По време на най-сложния период, когато цените на енергийните ресурси в Молдова рязко се повишиха, благодарение на него и „БСП за България” в Народното събрание стана възможно да се отпуснат 500 хил. лева за бесарабските българи, живеещи в Молдова. По този начин 5 000 български семейства получиха 100 лева помощ”, заявяват с признателност от българската общност в Район Тараклия. 

Сънародниците ни там припомнят, че Деян Дечев е дал възможност на българската общност да представи живота и героите на бесарабските българи с изложба в Народното събрание, осигурил е прекрасен празник с подаръци на българските деца в Район Тараклия и не на последно място – застанал е в защита на българския университет в град Тараклия.

„Деяен Дечев е човек, който държи на думата си и винаги е готов да съдейства за развитието на бесарабските българи. Неговият патриотизъм и желание да подобри качеството на живота на българите в Молдова като народен представител в Народното събрание ще му позволят да направи, заедно с неговата партия БСП още повече в полза на българската общност в Молдова. Твърдо вярвам, че изборът на Деян Дечев ще бъде от голяма полза, както за българската общност, така и за развитието на приятелските отношения между България и Молдова”, завършва писмото си Александр Боримечков.