Минко Минчев: 18 милиона наследени дългове обслужи община Сливен

Окт 09, 2015 СЛИВЕН Новини Избори 0 1735

Възможности местната власт да подаде ръка на бизнеса има, макар и ограничени

„18 милиона лева наследени дългове бяха обслужени от община Сливен за последните 4 години. Заедно с това тя осигури съфинансиране за проекти на стойност 10-12 млн. лева. Само за новия воден цикъл бяха нужни 5 млн лева собствено участие. Това са средно 8 млн. лева на година, които трябваше да се осигурят. Дългът се рефинансира, обслужват се 16-18 млн лева по стари банкови заеми. А когато догодина отпадне единият от кредитите, около 180-200 хил. лева финансов ресурс на месец ще бъде освободен за нови финансови дейности на общината“, каза Минко Минчев, кандидат за общински съветник от БСП и председател на Комисията по финанси, бюджет, икономическо развитие, общинска собственост в местния парламент в изтеклия мандат.

Обявеният от Синдиката на българските учители за „Учител на годината“ икономист Минко Минчев е категоричен, че общината се справила добре с финансирането на общинските дейности, работата на здравните заведения, социалните институции,  училищата и детските градини. „Настоящият общински съвет излиза от мандата с един плюс - успяхме през последните две години да се включим  в реализирането на новия закон за публичните финанси  и общината не допусна срив. Проблемите, които вече коментирах -  дълга и съфинансирането – също дават повод за цялостна положителна оценка на мандата 2011-2015 г.“,  заяви икономистът.

Възможности местната власт да подаде ръка на бизнеса има, макар и ограничени, смята той. Те са в преференциалните данъци и създаване на инфраструктура. „За данъците системата е доста либерална, данъчните норми са достатъчно ниски“, коментира Минчев. Според него най-модерното решение е  създаване на технологичен  парк със съвременна  инфраструктура за различни дейности, което вече е започнало с обособяването на Зона за икономическо развитие съгласно приетия Интегриран план за градско възстановяване и развитие.

Като общински съветник от БСП и в досегашния местен парламент, Минчев и групата настовяха заплащането на местните съветници да е до две минимални работни заплати месечно и сумата да не е обвързана с процент от кметската заплата. С повишаване размера на минималното месечно възнаграждение, този въпрос трябва да се дискутира наново, смята Минчев.

Той е категорично за дуалното обучение. „Самият аз съм завършил професионален техникум и знам какво е да имаш практика на терен и само в учебна стая“, коментира старши учителят в Професионалната гимназия по икономика в Сливен. По думите му преминаването на всички професионални средни  училища към общините може да има положителен ефект, ако процесът се финансира разумно  и се осъществи  в тясна връзка с нуждите на региона, но и с внимание към това, че образованието трябва да дава възможност  за реализиране навсякъде на трудовия пазар.

Той постави и друг акцент – нова организация и финансиране на извънкласните дейности и осмисляне на свободното време на учениците от първи клас до най-горен курс на обучение, дори във висшите училища. „В развитите държави това е факт“, допълва Минчев. По този повод коментира и случая с битата учителка в Сливен и го определи като много негативен. „Не е достатъчно само да запишеш детето си на училища и като знаеш, че е на топло, светло  и сигурно място да вярваш, че автоматично ще стане по-добро и образовано. Ангажиментите не свършват дотук. Усилията и на родителите, и на учителите трябва да са ежедневни и съвместни, да се осмислят мерките за дисциплиниране в час, както и през свободното време – това е пътят и тогава можем да говорим за качествен образователен процес“, коментира Минко Минчев.