Депутати от БСП в Сливен: Левицата е за промяна на цялостната политика на държавата в сферата на образованието

БСП е за промяна философията на финансиране

„БСП е за промяна на цялостната политика на държавата в сферата на образованието”. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Донка Симеонова по време на  дискусия  „За делниците на образованието” в Сливен, която формулира главните проблеми на българското училище. В дискусията участваха сливенските депутати от левицата Кольо Милев, Таско Ерменков, Донка Симеонова и Веска Ненчева, учители, директори на детски и учебни заведения, родители, неправителствени организации и граждани с позиция по темата.

Според нея това ще върне и уважението към учителя и отношението на хората към професията, ще се създаде нормален учебен процес и качество на образованието. „Днес още повече е нужна и активна социална политика, която да реши задълбочаващата се демографска криза. БСП е и за промяна философията на финансиране”, каза Симеонова, която представи показателите на алтернативния бюджет с политиките на образованието.

„Когато и да говорим за образование, то винаги ни дава силата да бъдем и да отстояваме себе си. Тежко е, когато се говори с призив, зов и болка, а така ни изпращат българските учители от срещите „За делниците на образованието”, заяви депутатът Веска Ненчева. По думите й авторитетът и творчеството на учителя са смазани от закона за предучилищното и училищно образование, а увеличаването на учителската заплата, не може да компенсира унижението, на което са подложени като педагози.

Дългогодишни педагози обобщиха като „тотален хаос” системата в момента. „Някога тук посрещахме японци, които да пренесат успешното ни образование в Страната на изгряващото слънце, а днес ние имаме нужда от това да върнем качеството на българското училище”, подчертаха още те и тревожно поставиха на вниманието на присъстващите увеличаването на изоставащите деца.  По думите им учителите вече се „страхуват” да коментират задълбочаващата се криза в образованието, тъй като това не се харесва на директорите - представители на управляващата партия. „От понеделник в приемната на депутатите на БСП ще бъде поставена кутия „Не на страха!” за сигнали срещу заплахи и натиск”, каза депутатът Таско Ерменков.

„Закъсняваме с уроците си, има опасност да ни накажат, същевременно се увеличава броят деца, съставляващ уязвимите групи, усърдно и безуспешно се борим с функционалната неграмотност, а процентът ученици под критичния праг се увеличава, в това време ние имаме пред себе си безброй учебници по един предмет, написани достатъчно сложно за децата”, тревожно споделиха учители. Родителите, участници в дискусията, подкрепиха тезите на педагозите. Те са за това учениците да имат един учебник по един предмет, да се избират помагалата, да се пишат новите знания на достъпен език, за да не е нужен някой от семейството да чете пръв текстовете и да улеснява детето си.

Според дискутиращите философията на финансиране е в основата на проблемите, недопустимо е приравняването на държавните и общинските с частните училища, както и елитните ученици да учат с деца от уязвими групи. Нужна е спешна корекция в делегираните бюджети, съобразена с резултатите от независимото външно оценяване, алармираха просветните дейци. Обсъдени бяха и проблемите , свързани с многобройността на децата в клас и в една група в детските градини, особено при чуждоезиково обучение, отдръпването на учителите от професията, променените учебни програми, изискващото приобщаващо образование без правила, правата и задълженията на родителите, ангажираността  на класния ръководител, атестирането на учителите, заплатите, липсата на мандатност при директорите, политическите назначения на училищните ръководители и т.н.