Атанас Зафиров: БСП е фактор за политическа стабилност и гарант за честни избори

Мар 19, 2021 СЛИВЕН Новини Избори 0 714

19.03.2021 г.

„Затварянето на държавата от понеделник поставя под съмнение успешния ход и завършване на предизборната кампания. Тук е моментът да оборя фалшивата новина, че БСП е за отлагане на изборите. Това не е вярно. За нас най-силната антикризисна мярка е смяна на досегашното управление и осигуряване на висока избирателна активност, която може да помогне за легитимността на следващото управление.“. Това каза  на пресконференция в пресклуба на БТА в Сливен Атанас Зафиров, който е водач на листата на „БСП за България“ за Сливенския избирателен район.

 Според социалистът при една добра организация биха могли да се проведат успешни избори, като даде за пример Холандия, където в условията на пандемия избирателната активност е била 82 %.

„БСП е фактор за политическата стабилност в страната. Ние сме не само основна опозиция и единствена алтернатива, но и гарант за честното протичане на тези избори. Затова ще се опитаме чрез нашите кандидати за народни представители, чрез участниците в секционните избирателни комисии и застъпниците да бъдем гарант за демократичност и справедливост. Неслучайно БСП потърси по-широка политическа представителност, като прие декларация с повече от 30 партии за гарантиране честността на изборите.“, каза Атанас Зафиров като подчерта, че основната битка ще бъде между БСП и ГЕРБ.

Според него, използвайки напредването на Ковид кризата, правителството се опитва да спечели служебна победа, като посочи за пример хаоса около ваксинацията и поредния локдаун. По думите му за решаването на тежките проблеми в икономиката, здравеопазването, борбата с корупцията и други сектори, натрупани по време на управлението на ГЕРБ, ще има нужда от сериозни и истински професионалисти в следващото управление.

„В нашата листа намериха място експерти от различни области-икономисти, инженери, лекари, хора, които са наясно как да се справят с проблемите и доказали се през годините. Затова очаквам добър резултат на тези избори. Ще положим усилия, въпреки необичайните условия за провеждане на предизборна кампания, през следващите 15 дни да достигнем до всеки един от жителите на област Сливен. Ще се опитаме да направим една честна, открита и позитивна кампания.“ , добави Атанас Зафиров.

Вторият в листата на социалистите Деян Дечев се присъедини към твърденията на Зафиров, като допълни, че според него невъзможността за провеждане на класическа тип кампания и избори работи в интерес на опонентите им. Пред журналисти той представи основните си приоритети, които поема като ангажименти пред обществото, ако бъде избран за депутат. Това са осигуряване на финансови средства за ремонт и модернизация на Военна болница – клон Сливен, филиал на ВМА – София, разширяване и модернизация на Спешна помощ, изграждане на специализирана зала по бокс в град Сливен, разрешаване на казуса с терена на ТУБ – Болница и проверка на състоянието на горския фонд в областта от независима институция.

Третият в листата на левицата кандидат за народен представител д-р Събина Петканска коментира проблеми в здравеопазването, които по думите й стоят на дневен план от години насам. Според нея за 20 години нито една партия или коалиция не се ангажира да довърши реформата в здравеопазването. Тя обясни начините за промяна в модела на сегашното здравеопазване.

„БСП предлага няколко инструмента в модела на здравеопазване. Това са защитените лечебни заведения, премахване на статута на болничните и доболнични заведения като търговски дружества, намаляване на 9 % ставка върху лекарствата и медицинските консумативи“, каза д-р Петканска като посочи, че тези мерки са в услуга на пациента и не на последно място за достойно заплащане на лекарите. По думите й въвеждането на здравната електронна карта е съществен акцент в предизборната платформа на БСП. Електронното здравно досие ще обединява цялата информация - клинична, медицинска и финансова - за даден пациент във всеки етап от живота му.