Соня Келеведжиева: Ще работя в подкрепа на държавните културни институти и на читалищата

Юли 06, 2021 СЛИВЕН Новини Избори 0 702

06.07.2021 г.

Кандидатът за народен представител от КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ Соня Келеведжиева, се срещна с  читалищни дейци и жителите на няколко квартала от Сливен. „Респектирана и щастлива съм да бъда сред Вас. Живеем в сложно и драматично време. Време с подменени ценности. Опорите рухват. Идеалите постепенно изчезват. Държавна политика за подкрепа на културата и духовността е  по-необходима от всякога“, сподели Келеведжиева.

Освен стабилност по отношение на сектори като „Икономика“, „Земеделие“, „Здравеопазване“, политическата програма на Българската социалистическа партия предлага  решения за укрепване и създаване на достойни условия за дейците на културата, работещи в държавни културни институти. Инвестициите в това направление не винаги носят печалби, но културата има ключова роля във възпитанието на децата и младежите. Законите  за закрила и развитие на културата и за народните читалища имат нужда от преразглеждане. Запазването на общинските културни институти, симфоничните оркестри, професионалните фолклорни ансамбли, библиотеките, музеите, театрите и оперите е от първостепенна значимост. Финансирането им  следва да има едно единствено условие: да произвеждат висококачествени и стойностни културни продукти, които да задоволяват духовната потребност на публиките. Не е нормално целите и притесненията на директорите на културни институти, както и на самите артисти и служители в сферата на културата, да са принизени преимуществено до намиране на средства за плащането на ток, отопление и заплати.

Гилдията има нужда от приемственост и привличане на млади таланти. За постигане на това трябва да има предвидима възможност за реализация, стабилно законодателство, добро заплащане, поддържани и комфортни зали за професионално и самодейно изкуство.

В условията на пандемия и налагане на физическа дистанция между хората, образованието и културата, поднесени по иновативен и различен начин, останаха единствен пристан за общуване и духовно зареждане. Утвърждаването на принципа на демократизъм в културата и медиите като водещ за свободата на словото и художественото творчество; въвеждането на законови минимуми за отразяване в медиите на български продукции (филми, музика и др.); Закон за защита и употреба на българския език, писменост и книжовност; осъвременяване на Закона за културното наследство и наредбите към него; свободата на медиите и младежкият културен чек, са само част от заявките на БСП, които ще бъдат реализирани, ако партията получи убедителна подкрепа и участва активно в следващото правителство.

Соня Келеведжиева е с преференция номер 104, а номерът на КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ в интегралната бюлетина е 4.