Д-р Петканска: Като родители сме длъжни да опазим децата здрави и образовани в пандемията

Юли 07, 2021 СЛИВЕН Новини Избори 0 692

07.07.2021 г.

Да опазим децата здрави и образовани по време на  пандемия - с това ще трябва да се справим като родители. 

БСП има конкретни предложения за това как обучението в електронна среда трябва да се промени, да има единна национална образователна платформа, държавата да осигури достъп на всички деца до устройства и интернет, да бъдат чути учителите по отношение на начина на преподаване онлайн. 

Учителите, като лекарите, понесоха много трудности по време на пандемията и преживяха огромна промяна в работата си! Моите уважения към тях, още повече, че винаги съм казвала, че здрава е онази нация, която е добре образована! 

Притеснена съм за Сливен – тук е още по-трудно заради социално-икономическите ни проблеми! Сливен е областта с най-ниска оценка по образователните показатели според официалните данни. За 2020 г. дяловете на повтарящите и този на напусналите основно и средно образование са най-високите в България! 3,24% от сливенските деца са повтаряли при 0,89% за страната! Напусналите преждевременно училище са двойно повече от средния за страната – 5,7% при 2,9% в страната. Голямо предизвикателство продължава да бъде недостатъчният брой на учителите! 

Нашият местен проблем може да бъде решен чрез общи усилия на образователни, социални власти, но голямата промяна трябва да дойде от цялата система. 

Ето какво предлага БСП: 

- Повишаването на средствата за образование до минимум 5% от БВП е един от акцентите в предизборната програма на БСП. В момента България отделя за образование едва 3,9% от БВП при средно 4,7% за ЕС. 

- Искаме изравняване на материалните условия във всички детски градини и училища, като бъде осигурена образователна среда, отговаряща на всички съвременни изисквания.

- И още нещо много важно – прекратяване на подмяната на българската култура и история и засилване на възпитателната функция на училището и детската градина в духа на традиционните национални ценности. 

- Задължителното въвеждане на един учебник по предмет, който да бъде изготвен от Министерството на образованието и науката, също е записано в програмата.

Гласувайте с бюлетина  номер 4  за “БСП за България” и с преференция   102  за д-р Събина Петканска-Вълева!