Лидерът на социалистите в Сливен Атанас Делибалтов обвини ГЕРБ в липса на обективност

Ние сме от различни партии до изборите, а след това сме кметове на всички

Председателят на ОбС на БСП – Сливен Атанас Делибалтов и кметове на села от общината, издигнати или подкрепени от БСП, отрекоха днес  да  има предпочитания от страна на общинското ръководство и кмета Милев във финансово подпомагане на дейности за селата, които ръководят кметове - социалисти. Позицията им дойде в отговор на твърдения на представители на ГЕРБ и кметове на села, издигнати „или отскоро  присъединили се“ към ГЕРБ, по думите на социалистите, че общинското ръководство деляло кметовете по партиен признак.
По думите на Делибалтов, „наблюдава се пропагандна дейност от страна на привърженици на ГЕРБ още преди началото на предизборната кампания“, което той нарече "политическо мишкуване". Делибалтов коментира срещите с професионални гилдии, от името на фондация, на които винаги присъства кандидатът на ГЕРБ, и които според него се използват с чисто пропагандни цели. Особено критично Делибалтов се изказа за среща с учители, в присъствието на началника на РИО в областта, „назначен от партия ГЕРБ“, посочи той. "Няма как да толерираме подобен тип пропагандна дейност преди предизборна кампания", бе категоричен  Делибалтов, като спомена и за подобна среща със селски кметове  и призова политическите си опоненти към справедливост в отношенията, поведението и изказа. Той посочи, че единствено представителите на БСП  в Общинския съвет се обявили за заплащане на местните парламентаристи, съобразено с размера на МРЗ, но тогава социалистите останали в изолация.
Кметовете на селата Гергевец, Старо село, Самуилово, Бяла и Трапоклово категорично отрекоха твърденията, че по време на мандата на настоящия кмет Кольо Милев са били толерирани повече от своите колеги. Заради политически и лични пристрастия е престанало да функционира и Сдружението на кметовете в община Сливен, обясниха още те.
„Ние сме от различни партии до изборите, а след това сме кметове на всички. Не съм делил никога нито жителите на селото, нито колегите си“, подчерта Михайл Стоянов, кмет на Гергевец. Стоянов припомни, че съвсем наскоро отново сам е търсил разрешение на проблема с електроснабдяването на селото.
Анка Друмева – от 16 години кмет на Старо село, обяви, че има спрян от ГЕРБ проект за отводняване, заради което и сега в мазето на кметството имало жаби и водни змии. "Като „толерирана“ имаме само закърпени, а не изцяло асфалтирани улици", посочи още Друмева, а с 365 лева направила много по-добра детска площадка за децата в селото, отколкото свои колеги, които получили по 10 хиляди лева за същата дейност по проекти, придвижени бързо от ГЕРБ.
Кметът на едно от големите села в общината Самуилово – Радослав Кутийски коментира, че с малко средства се постигат видими резултати в неговото село. Той заяви, че няма да се жалва, че е създадена база за местния футболен клуб. "Самите деца го заслужават и показват резултати на терена. 25 млади футболисти събира любимият спорт на зелената трева в селото, а това приобщаване  няма цвят", убеден е Кутийски. Бившият заместник-председател на Сдружението на кметовете си подал оставката, защото бил несъгласен негови колеги да ползват сдружението – надпартийно по устав, за решаване на проблеми само в своите си села. Това е причината да поиска смяна на ръководството чрез провеждане на отчетно-изборно събрание, но две години вече такова събрание не е проведено. "Кметът Милев е отворен за конструктивни предложения от страна на всички кметове", подчерта Кутийски. Той изрази учудване от жалбите на кмета на Крушаре Димо Станков, който по различни дейности получил 300-400 хиляди лева.