Мариета Петкова : Сложихме ред в инфраструктурата, готови сме и с конкретни проекти за икономиката

Окт 07, 2015 СЛИВЕН Новини Избори 0 1717

Необходимо е да се насочим към инвеститори от високотехнологичните области, за да свържем образованието с бизнеса

„Забавените промени в Закона за публично-частното партньорство доскоро спъваха  общините в реализацията на този тип партньорства. След като промените вече са факт в БСП имаме конкретни предложения, които да се реализират в новия мандат. Едно от тях  е отстъпеното право на строеж за бизнеса в промишлени терени  на символични цени, но срещу ангажимент за разкриването на нови работни места и поддържане на достойни нива на заплащане“, заяви Мариета Петкова, кандидат за общински съветник от БСП.

„Индустриален парк с всички необходими комуникации може да се изгради до завод „Динамо" на терен общинска собственост. Идеята е той да предоставя готови площи с всички необходими инфраструктурни решения за предприятията. Необходимо е да се насочим към инвеститори от високотехнологичните области, за да свържем образованието с бизнеса. Филиалът на Техническия университет в Сливен дава реална възможност да се ползват капацитетът и  обучените кадри на висшето училище и да се задържат младите специалисти тук“, смята тя.

"Според нея е изключително важно реализирането на нова транспортна схема, разработването на вече е започнало. По нейните думи след довършването по водния цикъл логично ще дойде и обособяването на зони за паркиране.

"Мариета Петкова държи и на електронен портал, поддържан от общината, с предложения от всички фирми, с информация за техния бизнес, работни места, търсени кадри – среден и висш персонал, което пък ще обвърже образованието с действащия бизнес.

"За 4 години беше постигнато  много - беше сложен ред в инфраструктурата и европейските проекти. Бяха подготвени, защитени и реализирани над 35 проекта по оперативни програми, включително и „размразените" от предходното управление. Усвояването на евросредства в този период постави община Сливен на първо място в областта и в средата на националната статистика, пред община Стара Загора. Въпреки задълженията общината се справи и осигуряването на съфинансиране, което е голямо перо от собствения бюджет на общината“, посочи Мариета Петкова.