Зафиров от Сливен: БСП ще предложи преизчисление на пенсиите с актуализацията на бюджета

БСП предлага необлагаем минимум на всички доходи до 760 лв.

Заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров проведе работна среща с председателите на общинските партийни организации на БСП в Сливен, заедно с членовете на Изпълнителното бюро Катя Георгиева и Асен Гагаузов. Основната част от дискусията бе съсредоточена върху първите 100 дни от управлението на новото правителство, в което социалистите имат ключова и стабилизираща роля.

Зафиров постави висока оценка на четиримата министри от БСП. „Това не е моя оценка, а на целия Национален съвет, който заседава в събота”, допълни той.

„С разумните решения и предложения на БСП бе приет бюджет, който смея да твърдя е най-социалния в последните 30 години”, заяви Зафиров и посочи някои от основните мерки, като: помощ за икономиката и бизнеса, мораториум върху цените на тока, 60/40 и редица други социални мерки в помощ на хората.

Бяха представени и част от мерките, които левицата предлага да бъдат предприети оттук нататък, като например: преизчисляване на пенсиите с нов средноосигурителен доход, налагане таван на цените на някои продукти, намаляване на ДДС ставката на основни храни и лекарства, необлагаем минимум на всички доходи до 760 лв., както и много други.

По думите на социалиста в момента се извършват проверки в горските стопанства, които не изпълняват разпоредбите за осигуряване на по-евтини дърва на хората. „Към момента в района на Сливен не сме констатирали такива проблеми”, каза депутатът.

Зафиров подчерта позицията на БСП за 2 червени линии, които партията няма да премине при никакви обстоятелства. „Едната линия е даване на оръжие на Украйна, а другата е погазване на българския национален интерес в преговорите със Северна Македония”, категоричен бе той.

„Работата на „пазара за плодове и зеленчуци, който е изграден с европейски средства, се нуждае от драстична промяна, която да бъде в полза на земеделските производители. Там има мощности, които не са използвани от неговото създаване и това е недопустимо”, заключи членът на Изпълнителното бюро на БСП.