Деян Дечев: Референдумът на БСП цели джендър идеологията в България да се спре в зародиш

Мар 08, 2023 Новини Избори 0 1098

Младите семейства следят с тревога случващото се в Европа и са против идеологията да навлезе в страната ни

„Предстоящите избори са продължение на една нездрава ситуация в българското общество. Ако отново не се сформира правителство, рискуваме да влезем в спирала, която води страната ни към икономическа и политическа нестабилност“. Това заяви лидерът на листата на коалиция „БСП за България“ в Сливен Деян Дечев.

 Дечев посочи, че в 48-ото правителство БСП за пореден път е доказала, че изпълнява своите обещания, а това превръща левицата в предвидим политически субект, в който хората откриват защита на своите интереси.

Дечев припомни успехите на левицата в 48-ото НС, сред които увеличаване на минималната работна заплата, еднократна помощ за децата, безплатни учебници за учениците до 12-ти клас. „Ние следваме целите, които сме си поставили, работим за тях и ги изпълняваме“, допълни той.

 Водачът  на листата на „БСП за България“ в Сливен посочи, че основните местни проблеми в района, са и национални такива – като например липса на работни места, ниски доходи – проблеми, за които левицата предлага решение чрез националната си политика. Що се отнася до специфичен проблем в района, Дечев посочи липсата на пречиствателна станция за питейни води – проблем, който съществува от близо 14 години, а Сливен продължава да е един от малкото областните градове, които няма завършена такава станция.

 „Хората оценяват свършеното от БСП, най-вече в социалната сфера, тъй като в тази ситуация на галопираща инфлация от над 20%, това което успяхме да направим, макар и малко, е в помощ на хората и те го усещат“, категоричен бе Дечев.

Социалистът коментира и предложението на БСП за таван на цените, като посочи, че левицата говори за това от месец и половина, а след тях с такива предложения са започнали да излизат и другите политически субекти. Той определи „плагиатството“ в политиката като порочна практика и посочи, че БСП най-често става жертва на подобни практики.

 „Ако държавата не се намеси и не е на мястото си, не ми се мисли докъде може да стигнем. Достатъчно големи сме и помним и едни други времена, така че държавата трябва да използва своите регулаторни органи – те имат какво да направят“, каза Дечев относно налагането на таван на цените и даде пример с Франция, където над 200 стоки от първа необходимост ще бъдат на цена до 2 евро в периода до средата на месец юни: „Значи във Франция може, а тук дори няма опит за диалог с веригите?“, попита той.

 Дечев заяви, че позицията на БСП относно войната е най-ясна и най-последователна:  „Ние сме за мирно разрешение на конфликта, за това вече говорят и големите световни лидери“, каза той и даде пример с Китай, който вече излезе с план в 12 точки за мирни преговори между Русия и Украйна.

 Той коментира и организирането на референдум против въвеждането на джендър идеологията в училищата, организиран от БСП: „Ние сме твърдо против Истанбулската конвенция. Виждаме какво се случва в Европа, сега е моментът да се събере достатъчно широка подкрепа, за да се парират тези опити в България в зародиш. В разговорите, които имам с млади семейства, идеята за референдум се приема много радушно, тъй като те следят с тревога ситуацията в Европа и са против опитите джендър идеологията да се наложи и тук“, обясни Дечев.