Кольо Милев: Не да вдигат данъка, а част от сегашния размер да остава в общините

Подобряването на финансовата картина в страната не може да е за сметка на хората

„Не да вдигат данъка върху доходите на физическите лица, а част от сегашния му размер да остава в общините. Подобряването на финансовата картина в страната не може да е за сметка на хората. Самото предложение на правителството за вдигане с 2% данък общо доход от името на общините не беше обмислено, а по-скоро „проба – грешка“, коментира кандидатът за кмет на Сливен от левицата инж. Кольо Милев. „Не съм учуден, че финансовият министър потвърди вчера пред Националния съвет за тристранно сътрудничество, че идеята отпада, защото не беше и ясно как ще се връщат парите в общинските бюджети”,  допълни той.

„Хората искат парите, които внасят от доходите си, да остават в техните общини и да отиват за инфраструктура, поддръжка на улици. Това е справедливо и по същество е  финансовата децентрализация, която остава само на думи, за сметка на децентрализацията на задължения, които местната власт поема“, каза още Милев. 

Снощи кандидатът на БСП за Сливен Кольо Милев участва в дебат в предаването „Още от деня“ с Димитър Цонев по БНТ. „Държавата не винаги изпълнява задълженията си докрай. Общината направи водния цикъл, но пречиствателната станция за питейни води стои незавършена вече 7-8 години. Договорът не е на общината, а на регионалното министерство, обектът е 90% готов, но държавата не намира пари. Няколко правителства вече се менят, постоянно искаме от тях да бъде решен този проблем“, заяви в ефира Милев.

Изграждането на пречиствателната станция за питейни води в Сливен започна през 2008 г. от правителството на Сергей Станишев, но обектът беше замразен в следващия мандат на ГЕРБ.